Plötsligt Hjärtstopp

Plötsligt Hjärtstopp är den vanligaste orsaken till döds­fall i Sverige. Omkring 10 000 personer drabbas varje år och över­levnad­en har konstant legat på blygsamma 4-5 % eller ca 400-500 personer per år. Glädjande nog har över­levnaden snabbt ökat under de senaste 15 åren för att just nu (läs 2021) i vissa geo­grafiska områden befinna sig på 16-18 %!
Här finns det vissa län som sticker ut lite extra och som exempel skall Östergötlands län nämnas som hade, enligt siffror från dec -21, en överlevnad på 8 % för år 2013; 14 % för år 2015 och glädjande hela 18 % för år 2021! Detta beror uteslutande på ökad kunskap inom Ambulanssjukvården, IVPA Larm där Räddningstjänsterna deltar i samverkan med regionerna och SOS ALARM, bred utbildning i tidig HLR hos befolkningen, SMS Livräddning samt en ökad till­gäng­lighet av Hjärtstartare på offentliga platser, organisationer, föreningar, företag, kommunikationsmedel, arenor etc, etc. Ett målmedvetet arbete har gett resultat! Bra jobbat Östergötland!
Stati­stiken omfattar personer som drabbats utanför sjuk­vården och våra sjukhus. Av de 10 000 personer som drabbats avlider ca hälften, 5 000 obevittnat och/eller utan extern åtgärd. I statistiken ingår även suicid, trafik­olyckor, arbets­plats­olyckor m fl!

 

Generellt borde omkring 5 000 personer ha en ärlig chans till över­levnad varje år. Men detta förutsätter att alla i vår omgivning kontinuer­ligt genom­går och repeterar sin kunskap i HLR med Hjärtstartare, kan och vågar utföra HLR med god kvalité samt har en Hjärt­startare tillgänglig i den direkta närheten. (Vi rekommenderar repetitionsutbildning var 24:e månad!)
Tillgången till ambulans­sjuk­vården är natur­ligt­vis också av stor betydelse, men inte avgörande i det akuta läget. Det är alltså vi vanliga med­borgare med god hand­lings­bered­skap och grund­lägg­ande kun­skaper i HLR med Hjärtstartare som initialt fortsättningsvis kommer att Rädda Liv och lindra lidande!

En vanlig uppfattning är att all hjärt­verksamhet plötsligt stannar, cirk­ula­tionen upphör och att det är detta till­stånd som en Hjärt­startare åt­gärdar med en s.k. elstöt, konver­tering! 
Detta är inte fel! Men faktum är att det som till ca 95% egentligen händer och uppstår direkt och under den första minuten, är att hjärtat drabbas av ett elek­triskt kaos, flimrar, där hjärtats pump­verk­sam­het omedelbart upphör och medvets­lös in­träffar. Detta läge försämras drastiskt för varje sekund som går, om inte HLR omedel­bart på­börjas! 
Detta till­stånd innebär att vitala organ snabbt utsetts för akut syre­brist och då i första hand vår hjärna som endast klarar 3-4 minuter innan skador och men för livet uppstår. Efter ytter­ligare några minuter, utan syre­sättning, kommer vi att vara utom all hjälp!

Vem som helst! Var som helst! När som helst! ”Som en blixt från klar himmel” eller ”Som att proppen gick” är ofta citat från personer som drabbats och överlevt sitt hjärtstopp!

Men vad är orsakerna till ett Plötsligt Hjärtstopp?
Allt för många tror att det är ålders­relaterat och drabbar inte mig som inte fyllt 70 år ännu. Detta är tyvärr långt ifrån sanningen. Visser­ligen är äldre männi­skor över­represen­terade och det är inget konstigt utan en naturlig del av vårt leverne här på jorden. Vi har ett antal miljoner hjärt­slag att förvalta och en dag tar det slut! Men många, många av oss, våra familje­medlemmar, släkt­ingar, vänner, arbets­kamrater eller kunder, unga som gamla, har många år kvar att leva och kan drabbas: Var som helst, När som helst och ofta utan någon som helst förvarning!
Vanliga orsaker: Här följer de vanligaste orsakerna till Plötsligt Hjärtstopp, med ett utlösande kammar­flimmer eller asystoli som följd och som kan drabba oss alla!

 

- Medfödda och ärftliga hjärtfel, andra hjärt­rela­terade sjuk­domar.
- Hjärtinfarkt: En propp i ett eller flera kärl/kranskärl som försörjer hjärtat med syresatt blod.
- Yttre våld mot bröst­korgen, även mot ryggen, så som slag, tryck och klämningar! Relaterade till: Sport & Idrott, Arbets­plats­er, Trafik, Miss­handel, m.fl.
- Elolyckor - Kontakt med stark­ström genom el­ledning­ar, kraft­led­ningar, dåligt isolerade el­kontakter, ställ­verk, ljus­bågar etc. Faran finns och avser även 220 volt! Även blixt­nedslag vid åska!
- Missbruk och överdoser av läkemedel/droger och alkohol, enskilt eller i kombina­tion!
- Infektioner, så som virus och bak­terier m.fl. Träna aldrig med feber, halsont, kraftiga för­kyl­ningar eller med en ovanlig trötthet i kroppen! Dämpa aldrig dessa symtom med läke­medel för att kunna fysiskt träna eller utföra hårt fysiskt kropps­arbete. Aktsamhet vid behandling med anti­inflamma­toriska läke­medel, t.ex. Ipren, Voltaren m.fl. Är du osäker så rådgör alltid med din vård­central!
- En kombination av en eller flera i ovan angivet!

Hjälpa - Hjärna - Hjärta med HLR & Hjärtstartare! 

Med påbörjad HLR, tar vi mekaniskt över hjärtats pump­funktion och syre­sätter på så vis i första hand vår hjärna, men även det pågående hjärt­flimret och det är detta flimmer (kammar­flimmer) som endast är behandlingsbart med en hel eller halvautomatisk Hjärt­startare - AED som då utför en elstöt, konver­tering med energi i joule. Vanlig basal HLR kan vanligtvis inte bryta för­loppet, häva flimret! Men, det ger en oerhört viktig, helt avgörande tidsvinst, tills en Hjärt­startare är på plats eller en in­kommande Ambu­lans tar över. I vissa kommuner larmas Räddnings­tjänsten som en resurs, om en Ambulans inte finns till­gänglig eller har lång insats­tid. 

Syftet med HLR är att i första hand transpor­tera syre­satt blod så att vår hjärna inte skadas eller dör. I andra hand rädda andra vitala organ. Är vi duktiga på HLR kan vi behålla det kaotiska hjärt­flimret i kanske 10-20 minuter eller i vissa fall ännu längre tills en Hjärt­startare är på plats.
Noterbart är att om ingen HLR på­börjas avtar, klingar hjärt­flimret av, med ca 10 % per minut, för att efter ett antal minuter övergå i asystoli, d.v.s. helt avstanna! Detta tillstånd, asystoli (ett rakt streck på kardiogrammet), är inte behand­lings­bart med en hel eller halv­auto­matisk Hjärt­startare! 
Asystoli kan också inträffa omedel­bart, vilket innebär att defibrille­ring inte kan utföras! Detta är dock mindre före­kommande, rent initialt.

Chansen till överlevnad, med en Hjärt­startare i direkt närhet, är 75% - Med direkt närhet menas här den tid det tar, inte längre än 3 minuter, att hämta och koppla upp en ut­placer­ad Hjärt­startare, sträckan: fram och tillbaka! För varje minut som går, därutöver, sjunker alltså över­levnads­chanser­na med ca 10 % per minut. Det är därför helt av­görande vart och hur många Hjärt­start­are det finns i vår om­givning!

Tyvärr, finns det många Hjärt­start­are där ute i vårt sam­hälle som inte är tydligt varsel­skyltade på fasad­er, vid entréer, korri­dorer, recep­tioner o.s.v. och hur ska vi då kunna hitta dem? Ett annat, mycket allvarligt problem, är att många Hjärtstartare saknar systematisk tillsyn och service, vilket har gjort att det finns ett stort antal maskiner i vårt land som inte är funktionsdugliga p g a för gamla elektroder och batterier som är förbrukade - saknar energi. Många Hjärt­startare finns inte heller registrerade i Hjärtstartarregistret (Har uppdaterats genom flera kampanjer under 2018 och förbättrats)! Detta måste vi informera om och tänka på! Efteråt är allting för sent!

Hjärtstartaren analyserar snabbt till­ståndet/hjärt­stoppet och ger endast kommandot ”Defibrillera!”, om det finns något kammar­flimmer eller annan behand­lings­bar rytm att behandla! 
Om de­fibril­lering utförts på kommando och den drabbade återfår egen andning och/även är kontakt och t o m talbar, placeras personen i stabilt sidoläge! Låt dock alltid elek­troderna sitta kvar på bröstet och var beredd på ytter­ligare hjärtstopp/återfall/arytmi! Vid vaken person och om Hjärt­startar­ens kommandon fort­sätter sitt arbete och upplevs stressande och störande, kan den stängas av med bered­skap om ny igång­sättande vid återfall, nytt hjärt­stopp!

Hur ser då framtiden ut? Personligen vet jag i skrivande stund, att gemene man allt mer utrustar sina hem, sommar­stugor, båtar, husbilar och liknande med en Hjärt­startare. Redan i dag (Läs: 2024) har vi många privata kunder och boende inom väg och bostads­rätts­förening­ar. Allt fler företag, bostadsföreningar, idrottsföre­ningar, kommuner och statliga verk har under det senaste decenniet börjat och fortsatt utrusta sina arbets­platser och många fler är på gång. Vi märker detta på allt fler kontaker, för­frågningar och en ökad för­säljning av produkter och utbild­ningar.

Sedan hösten 2013 har samtliga styrkor inom rädd­nings­tjänsten i Öster­götlands län börjat åka på IVPA-Larm (I Väntan På Ambulans). Ett sjuk­vårds­larm som i första hand inkluderar bemötande och åtgärder/defibrille­ring vid Plötsligt Hjärtstopp tills Ambulans anländer. Detta beslut har redan räddat ett antal liv!

Kommer det ett lagkrav i Sverige på att hjärt­säkra företag, kommuner och myn­dig­heter med Hjärt­startare? Ja, sannolikt, men vi har väntat och väntar fortfarande på ett beslut från beslutande myndigheter. Många länder i Europa har redan lag­stiftat detta. Sedan maj 2013 finns en motion för beslut i riks­dagen. Det är andra gången frågan väcks! Den första motionen från 2011 avslogs! Vilka skallkrav som kommer att reglera detta kommer att bli mycket intressant att följa. Hur som helst är detta mycket positivt och kommer att rädda många liv i framtiden. Ute i Europa har Italien bl a lag­stiftat detta. Andra länder som har reglering är Frankrike och Belgien samt Holland som är det mest Hjärt­startar­täta landet i Europa. Vissa städer i Holland har en beundrans­värd hög över­levnad mellan 20-25%. Det är dit vi övriga vill och ska!

Vi ser med glädje in i fram­tiden och hoppas att allt fler besluts­fattare utrustar sin omgivning med Hjärt­startare. Så, Hjärtsäkra din Omgivning Nu! För vem vet, nästa liv som räddas kan vara ditt - Efteråt är allting för sent!

Ronnie Nilsson - Säkerhetskonsult & Ägare av RoNi Medical AB